rynekmarka

Co najlepiej smakuje z whisky?

Jesienią nic tak nie rozgrzewa, jak potrawy z tzw. prądem. Podpowiadamy, z jakimi daniami najlepiej komponuje się szlachetny smak whisky. 

Whisky zwykle nie kojarzy się z trunkiem towarzyszącym potrawom, ale to doskonały dodatek do niektórych dań. Mięso, ryby, a nawet desery w towarzystwie whisky zyskują nowy wymiar smaku. Bardziej wyrazisty, przenikliwy, a na końcu delikatnie słodki. Trunkiem, który najlepiej podkreśli charakter dań, będzie szkocka whisky The Glenlivet. Produkowana według oryginalnej receptury od prawie 200 lat wyróżnia się zbalansowanym, łagodnym i głębokim smakiem, w którym wyczuwalne są delikatne aromaty owoców, zwłaszcza słodkiej pomarańczy i gruszki. Poniżej proponujemy trzy sprawdzone przepisy z rozgrzewającą whisky w tle. 

glenlivet

Żeberka z whisky  

zeb

Produkty:

2 kg żeberek wołowych
200 ml whisky The Glenlivet
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek do smarowania podczas pieczenia
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska

Sposób przygotowania:

Żeberka należy pociąć na spore kawałki. Przygotowanie marynaty zaczynamy od posiekania na drobno świeżego rozmarynu. Gotowy wsypujemy do naczynia, dodajemy 200 ml whisky, 2 łyżki oliwy oraz sól morską i świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mieszanką nacieramy wszystkie kawałki mięsa, przykrywamy i marynujemy całą noc. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej. Żeberka wołowe potrzebują czasu, aby zatem mięso było miękkie, powinny się piec minimum 2-2,5 godziny. Co jakiś czas smarujemy żeberka pozostałą marynatą. Żeberka można podać z grillowanymi ziemniakami, również doprawionymi mieszanką oliwy i przypraw.

Łosoś w marynacie z whisky

losos

Produkty:

4 filety z łososia
1/2 szklanki whisky
1/4 szklanki sosu sojowego (light)
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Wymieszać whisky, sos sojowy, sok pomarańczowy, olej i czosnek. Filety z łososia włożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zalać przygotowaną marynatą. Naczynie z tak przygotowanymi filetami odłożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Przed smażeniem rozgrzać ruszt bądź patelnię grillową do średniej temperatury. Zamarynowane filety smażyć z każdej strony nie dłużej niż 5 minut. Na ruszcie można także wcześniej ułożyć umyte i pokrojone na większe kawałki warzywa, pieczarki, marchewki, kolorową paprykę, cukinię, pietruszkę.

Ciasto czekoladowe z whisky

ciacho

Potrzebne składniki: 

20 dag masła + masło do formy 
1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy 
1,5 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki whisky The Glenlivet
2 szklanki cukru 
2 szklanki mąki 
1,25 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli 
2 duże jajka
kilka kropli olejku waniliowego 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 minut (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.

Smacznego! 

  • uwielbiam