kultura

7 sposobów na przyrządzenie hummusu

Chcecie zaskoczyć kulinarnie rodzinę i przyjaciół? Jeśli tak, to zróbcie im hummus, jakiego jeszcze nie jedli.

Polacy pokochali hummus. Jest bardzo smaczny i jeszcze bardziej zdrowy, ponieważ ciecierzyca zawiera sporo białka, witamin oraz minerałów. To idealny dodatek do chleba, pity oraz surowych warzyw. Zobaczcie, jak szybko przygotować klasyczny hummus w domu oraz w jaki sposób urozmaicić sobie i innym tę przekąskę. 

1. Hummus tradycyjny

hummus

Hummus można przygotować na dwa sposoby. Jeśli macie czas, by zrobić go już dzień przed podaniem, możecie skorzystać z suchej ciecierzycy (około jednej szklanki), którą należy zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której cieciorka będzie odpowiednio miękka. Następnego dnia wystarczy odcedzić groch, całość ponownie zalać wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować około 40 minut do miękkiego grochu.

Ale jeśli musimy przygotować hummus na szybko, możemy zrobić go z namoczonej cieciorki z puszki. Wystarczy tylko zmiksować groch na pastę, dodając sok z cytryny (w zależności od upodobań od pół do całej), czosnek (również kwestią gustu jest dodanie od jednego do trzech ząbków) oraz sól. Oryginalnie dodaje się również tahini, czyli pastę sezamową, jednak jeśli nie kupiliście jej wcześniej, można ją zastąpić oliwą, tak aby krem był odpowiednio gładki. Hummus można też posypać dodatkami - zmielonym chili, pietruszką, słodką papryką czy pieprzem.

2. Letnia odsłona hummusu

bób

Ludzkość dzieli się na fanów i przeciwników bobu. Ci pierwsi mogą wykorzystać go do zrobienia letniej wersji hummusu, zastępując nim ciecierzycę. W krajach Bliskiego Wschodu oraz w Afryce pasta z ugotowanego bobu nazywa się ful. Oczywiście każdy może zrobić ją inaczej, jednak my polecamy zmiksować bób na gładko. Wcześniej jednak trzeba dwie szklanki bobu wrzucić do zagotowanej wody i posolić po 3 minutach. Gdy nasiona będą miękkie, należy je odcedzić i przelać zimną wodą. Później już tylko obieranie, a dalej postępujemy tak, jak w przypadku tradycyjnego hummusu. Do dekoracji najlepsze będą świeże liście mięty, otarta skórka z cytryny i oliwa.

3. Buraczana pasta

hummus

W krainie burakiem stojącej grzechem byłoby nie spróbować hummusu z tym aromatycznym warzywem. Takie połączenie podkręca smak i zapewnia lekką konsystencję. Tym razem nie eliminujemy ciecierzycy zupełnie z przepisu, jednak warto zredukować jej ilość oraz dodać znacznie mniej tahiny, jeśli w ogóle z niej korzystacie.

Do zrobienia hummusu wystarczy już jeden burak  - można go upiec w folii, co daje pełniejszy i słodszy smak, lub też ugotować, aby był miękki.

Następnie tradycyjnie miksujemy i doprawiamy według własnego uznania. Ciekawym dodatkiem dekoracyjnym i smakowym może być czarnuszka.  

4. Fasolowy przebój

hummus

Jeszcze bardziej polską wersją hummusu może być zastąpienie cieciorki białą fasolą. Popularne warzywo jest idealnym substytutem, a przygotowuje się je dokładnie tak samo. Tutaj również można rozpocząć przygotowania dzień wcześniej lub skorzystać z wersji namoczonej w puszce. Odpowiednia ilość tahiny lub oliwy, soku z cytryny oraz czosnku zależy od własnych upodobań. Do fasolowego hummusu jako dodatek pasuje rozmaryn lub też olej lniany czy rzepakowy.

5. Hummus z pieczonej marchewki

hummus

Kolejną odsłoną hummusu jest wersja marchewkowa. Nie rezygnujemy w niej zupełnie z cieciorki, jednak marchewka powinna stanowić główną bazę pasty. Jak ją przygotować? Wystarczy pokroić w plastry, a następnie piec w piekarniku przez około 40 minut, aż do zmięknięcia. Aby się nie wysuszyła, należy pamiętać o polaniu jej łyżką oliwy oraz doprawieniem pieprzem i solą. Podczas miksowania marchewki z 'bazą' tradycyjnego hummusu i cieciorką można dodać trochę kuminu, który zapewni nowe doznania smakowe.

6. Hummus po japońsku

hummus

To propozycja dla fanów orientu i ostrego jedzenia. Z tradycyjnego hummusu zostawiamy ciecierzycę... i to w sumie tyle.

Kolejne składniki to olej sezamowy, sok z limonki (obydwie pozycje około 1-2 łyżeczki), trochę oliwy z oliwek, sos sojowy (1-2 łyżki) i oczywiście chrzan wasabi. Z tym ostatnim należy uważać, bo jest bardzo ostry, dlatego 1 lub 2 łyżeczki powinny spokojnie wystarczyć, aby nadać odpowiedni smak. Wszystkie elementy miksujemy na gładki krem. Niektórzy polecają popijać sake do takiego dania.

7. Hummus w stylu włoskim

hummus

Jeszcze inaczej można zmiksować cieciorkę, używając składników kojarzących się z Włochami. Odstawiamy na bok tahinę i cytrynę, zastępując je czerwoną cebulą, octem balsamicznym, oliwą, suszonymi pomidorami, bazylią oraz rozmarynem. Pokrojoną cebulę należy zeszklić i udusić w occie balsamicznym, po czym razem z resztą dodatków i obowiązkowo czosnkiem zblendować na krem. Jeśli zostały nam świeże liście bazylii lub rozmarynku oraz suszone pomidory, warto wykorzystać je do dekoracji.

Hummus to tak naprawdę danie dla osób z wyobraźnią. Mając w głowie zamysł bazy - tahina/oliwa, cytryna, czosnek - można bawić się tą potrawą, dodając przeróżne, zmiękczone warzywa, ulubione przyprawy i z aptekarską precyzją dobierać proporcje.

  • bosch

Marka Bosch tworząc nowe produkty, kieruje się filozofią - 'Technologia bliżej nas' oraz 'Prostota kluczem do sukcesu'. W ten sposób produkty o najwyższej jakości spełniają potrzeby najbardziej wymagających konsumentów. W tym roku marka zaprezentowała nową platformę AGD do zabudowy Serie | 8.

- Nowa seria produktów marki Bosch zmienia podejście do gotowania. Łączy najnowsze dokonania z dziedziny technologii z niespotykaną dotąd łatwością użytkowania i innowacyjnym wzornictwem. W Serie | 8 filozofię marki doskonale odzwierciedlają zarówno funkcje, jak i oryginalny design, który idealnie pasuje do każdego wnętrza - komentuje Rafał Rudziński, członek zarządu w firmie BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego.

bosch

Czego możemy się spodziewać po nowych produktach? Przede wszystkim zaawansowanych technologii przy niezwykłej intuicyjności obsługi, co powoduje, że sprzęt kuchenny ułatwia przygotowanie posiłków i dbanie o zdrowie rodziny. Dzięki funkcji PerfectChef w piekarnikach wprowadzamy  tylko podstawowe informacje dotyczące rodzaju przygotowywanej potrawy, a urządzenie samo wybierze odpowiedni tryb pieczenia tak, aby osiągnąć najlepszy efekt. Dodatkowo, w odpowiednim momencie piekarnik sam się wyłączy, zapewniając idealnie soczyste i wypieczone danie. Kto nie chciałby skorzystać z tak niezawodnego pomocnika w kuchni?

Warto podkreślić, że zastosowanie specjalnych silników EcoSilence Drive oraz energooszczędnych oświetleń LED-owych zmniejsza wydajność energetyczną urządzenia.

Oprócz tego w serii znajdziemy wielofunkcyjne szuflady grzewcze, które podgrzewają, pozwalają dusić mięso w niskiej temperaturze, a nawet suszą owoce. Inteligentny okap mierzy intensywność pary i zależnie od tego dostosowuje najlepszy tryb pracy. Z kolei automat do kawy zaspokoi nawet najbardziej wymagających 'kawoszy', gdzie dzięki funkcji OneTouch dopasują oni preferowane przez siebie proporcje kawy, mleka i pianki. Ostatnim urządzeniem serii jest kuchenka mikrofalowa o aż pięciu poziomach mocy. Wszystkie produkty odznaczają się wysokiej jakości wykonaniem i zastosowaniem szkła jako głównego tworzywa. 

bosch
bosch
bosch