kulturawhisky

4 przepisy na drinki, które powinniście wypróbować na najbliższej imprezie

Kto w czasie karnawału nie miał okazji kosztować drinków na brazylijskiej plaży, niech przygotuje je teraz sam w swoim domu! Andrzej 'Bandyta' Bańdo, menadżer klubu
Prozak 2.0 podaje F5 autorskie przepisy na 4 drinki z wykorzystaniem
Ballantine’s Brasil.
 
Czas karnawału już za nami! Jeśli świętowaliśmy ten czas w Polsce, to powinniśmy chociażby teraz sprawić, że myślami przeniesiemy się w gorące brazylijskie klimaty. Pomóc w tym mogą orzeźwiające drinki, dlatego przedstawiamy cztery propozycje, które idealnie sprawdzą się na domówkach. Andrzej Bandyta Bańdo, będący finalistą konkursu Ballantine’s Bartenders Challenge, zdradza F5 swoje autorskie przepisy, w których podstawą jest Ballantine’s Brasil z nutką smaku soczystej limonki.
rio grande

1. Rio Granade

Ten orzeźwiający koktajl powstał z połączenia owocu granatu zatopionego w syropie z brązowego cukru oraz prosecco. Jego lekka struktura oraz smak idealnie wpasowują się w klimat karnawału. Granat bogaty w witaminy sprawi, że zarówno noc, jak i poranek będzie miłym wspomnieniem.
 
Skład:


40ml Ballantine's Brasil
pół świeżego owocu granatu, obranego ze skórki oraz niepotrzebnych elementów
30ml syropu z brązowego cukru

Metoda przygotowania: obrany granat wkładamy do dużego kieliszka (duży kieliszek do czerwonego wina będzie idealny), zalewamy syropem cukrowym oraz porcją Ballantine's Brasil, wsypujemy lód do 3/4 szklanki i zalewamy do połowy prosecco, mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej (zwykła, np. do latte też się świetnie sprawdzi ), po czym dosypujemy do pełna lodu i dolewamy prosecco. Na sam koniec wycinamy ze skórki limonki i cytryny, wybieramy ładny kawałek gałązki mięty i dekorujemy nimi całość.
brasik
2. Brasil Flower 
 
Kolejna idealna pozycja dla miłośników przyjemnych i lekkich koktajli. Subtelne połączenie smaku Ballantine's Brasil z nutą ananasa, jabłka i lichi, oraz lekko cierpkim aromatem toniku o smaku białego bzu. 
 
Skład:
 
40ml Ballantine's Brasil
40ml mus jabłko/ ananas/liczi (przygotować go można rozcierając świeże owoce z dodatkiem odrobiny cukru)
dopełnienie Fever Tree Elderlflower Tonic Water
parę kropel świeżego soku z limonki

Metoda przygotowania: Do wysokiej szklanki typu hurricane wsypujemy 3/4 lodu, wlewamy Ballantine's Brasil, mus, trochę toniku oraz sok z limonki, po czym mieszamy całość do uzyskania jednolitego płynu, następnie dosypujemy lodu i dopełniamy pozostałym tonikiem.
Koktajl dekorujemy według uznania, świeże owoce są tutaj jak najbardziej wskazane.
drinki
3. Brasilcolada 
 
Nawiązanie do klasycznego koktajlu Pinacolada. Zastąpienie bazowego składnika, jakim oryginalnie jest rum, pozostaje ciekawym pomysłem na uzyskanie interesującego koktajlu. Tutaj jest nie inaczej: zastosowanie Ballantine's Brasil, w połączeniu z sokiem z ananasa i wodą kokosową oraz syropem falernum wyzwala nowe smaki, głębsze i bardziej pikantne. Dodatkowo limonka zawarta w syropie oraz imbir idealnie podkreślają egzotyczną nutę zawartą w Ballantine's Brasil, przez co ten koktajl świetnie pasuje do szalonych karnawałowych imprez.  
 
Skład:
 
40ml Ballantine's Brasil
40ml sok ananasowy
40ml woda kokosowa
15ml syropu falernum
10ml sok z limonki 
 
Metoda przygotowania: Wszystkie składniki shake'ujemy z lodem do uzyskania jednolitej, spienionej konsystencji, po czym przelewamy do niskiej szklanki do whisky wypełnionej lodem, dekorujemy przy pomocy liści ananasa oraz skórki pomarańczy.
devil
4. Deal With The Devil
 
Koktajl dla wymagających, twist na klasycznym Rob Royu z intensywnymi nutami limonki i wanilli oraz imbiru i chilli, z czającym się gdzieś w tle smakiem nagrzanych w słońcu pomarańczy. Obowiązkowa pozycja dla fanów mocnych wrażeń.
 
Skład:
 
80ml Ballantine's Brasil
20ml Lillet Rouge 
10ml Gran Marinier infuzowany chilli i imbirem
1 dash Creole Bitters
 
Metoda przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej z lodem, przelewamy przez sito do schłodzonej uprzednio koktajlówki i przystrajamy plastrem świeżego imbiru oraz małą papryczką chilli nabiitą na szpadkę. Smacznego!
barman
Andrzej Bandyta Bańdo – barman z wieloletnim doświadczeniem, pasjonat sztuki barmańskiej, laureat konkursów. Obecnie jest menadżerem krakowskiego klubu Prozak 2.0.

Zdjęcia drinków: Grzesiek Kozak (Me Want Photo)

  • whisky