F5 Gryzie

5 pomysłów na zdrowe słodycze dla dzieci i nie tylko

Pora zapomnieć o wakacyjnych szaleństwach. Podrzucamy pomysły na zdrowe słodycze dla dzieci i nie tylko.  

Czas zapomnieć o wakacyjnych grzechach, czyli lodach 3 razy dziennie, drożdżówkach, ciastach, gofrach, batonikach, cukierkach itd. Na szczęście pomysłów na zastąpienie niezdrowych, słodzonych najgorszymi zamiennikami pełnymi tłuszczów trans i chemii słodyczy ze sklepowej półki jest mnóstwo. Wystarczy poszukać.

Ekspert ds żywienia Jill Casttle podpowiada, jak odzwyczaić dziecko od jedzenia słodyczy i radzi żeby zacząć od mieszania: słodkiego jogurtu pół na pół z normalnym, mieszać sok z wodą, dodawać do słodkich płatków te niesłodzone. W ten sposób można zmniejszyć ilość cukru podawaną dziecku w sposób spokojny. Podkreśla, że należy mieć strategię jak będziemy reglamentować słodycze dziecku dziennie lub tygodniowo. 

Jeśli chodzi o dzieci, nie możemy być zbyt restrykcyjni z ograniczaniem słodyczy, bo efekt może być odwrotny. Nie odzwyczaimy dziecka od jedzenia słodyczy, a sprawimy, że będzie ich szukało chociażby u sąsiadów – dodaje Jill Casttle

My sprawdziliśmy jak radzą sobie z tematem zdrowych/zdrowszych słodyczy polskie mamy. Zajrzeliśmy na Instagram w poszukiwaniu ciekawych propozycji i znaleźliśmy mnóstwo fajnych sposobów, które ucieszą nie tylko dzieci.

źródłó Instagram: @domsli22 źródłó Instagram: @domsli22
Nr 1 Domowe gofry
 
3/4 szklanki mąki jakiej chcemy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 pół banana
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju kokosowego
 

W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki, po czym łączymy wszystko razem. Ciasto nakładamy na patelnię po pół łyżki na jednego gofra. Pieczemy ok. 1 min z każdej strony. Jemy z ulubionymi dodatkami.

Przepis Dominiki Brudny @domsli22 

źródłó Instagram: @domsli22 źródłó Instagram: @domsli22
Nr 2 Pancakesy z płatkami owsianymi 
 
1 dojrzały banan
3 łyżki płatków owsianych
jajko
łyżka fruktozy
2 - 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szczypty soli
 
Płatki owsiane zalać 1/3 szklanki wrzątku i odstawić aż zmiękną. Mieszamy płatki z rozgniecionym bananem, jajkiem, fruktozą, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle mąki, aby masa była nadal gęsta. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na obu stronach. Podajemy z ulubionymi owocami!

Przepis Dominiki Brudny @domsli22 

zdrowe, naturalne lody IG: olape2 zdrowe, naturalne lody IG: olape2

Nr 3 Naturalne lody

Naturalne lody @olape2 można kupić w warszawskiej Prochowni lub zamówić na przyjęcie, więc Ola Czarowska, założycielka popularnych Lodove, nie zdradziła nam swoich przepisów, ale podpowiedziała patent na natychmiastowe lody z mrożonych owoców.

Około 0,5 kg mrożonych truskawek 
2 dojrzałe, mrożone banany
2 łyżki ksylitolu lub miodu 
200 ml jogurtu

Kilka godzin przed podaniem lodów myjemy truskawki i wsadzamy do woreczka i do zamrażarki. Jeśli mamy mrożone owoce, pomijamy ten krok. Kroimy banany na plastry i w woreczkach wkładamy do zamrażarki. Zamrożone owoce wrzucamy do malaksera, dodajemy ksylitol i jogurt. Miksujemy, mieszamy i znów miksujemy. Podajemy od razu, a resztę zamrażamy. 

źródło Instagram: katarzyna_burzynska_sychowicz źródło Instagram: katarzyna_burzynska_sychowicz

Nr 4 Kakaowe Puch-pankejki

Ubijamy 3 białka. 
W osobnym naczyniu łączymy:
- 3 żółtka
- 1 banana
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki kakao

Dodajemy ubite białka. Smażymy na oleju kokosowym. Następnie? Nie możemy wyjsć z zachwytu! Pankejki możemy udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną z olejem kokosowym oraz owocami. Rozpusta! 

Źródło @katarzyna_burzynska_sychowicz

 

źrdódło Instagram: domi_kurska źrdódło Instagram: domi_kurska

Nr 5 różowe naleśniki

1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
1/3 szklanki wody gazowanej 
2 jajka
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub ryżowej
1,5 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki soku z buraka
szczypta cynamony
szczypta soli

Składniki miksujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Patelnię mocno nagrzewamy. Przy użyciu dużej łyżki nabieramy porcję ciasta, rozprowadzamy równomiernie na patelni i smażymy ok. 1 minutę z każdej strony. 

Źródło @domi_kurska

Cukier szkodzi! Nie mówimy tu oczywiście o laktozie w mleku czy fruktozie w owocach, ponieważ występują one z innymi zdrowymi składnikami i nie powodują zaburzeń, ale nawet owoce specjaliści ds żywienia rekomendują w ograniczonej ilości. Cukier, a dokładniej sacharoza, bo o niej mówimy, powoduje otyłość, cukrzycę, próchnicę, choroby serca, problemy psychiczne, ciągłe zmęczenie... Aby strawić cukier organizm musi zużyć zasoby witamin, potas, magnez, wapń czy chrom. Silnie zakwasza organizm, a ten zaczyna zużywać coraz więcej pierwiastków z głębi ciała, np. wapń z kości i zębów. Cukier podnosi ciśnienie krwi, może nawet powodować zmiany w zachowaniu np. nadpobudliwość. 

  • johnnnlemonn