F5 Gryzie

Jedz konopie, czyli zielona kuchnia #PRZEPIS

Małgosia Szakuła, autorka 'Konopi w kuchni', pisze dlaczego warto wprowadzić jadalne konopie do codziennej diety i zapowiada swoje konto na F5.

Nie jest przesadą stwierdzenie, iż konopie są najważniejszym odnawialnym zasobem naturalnym Ziemi. Ich powszechne wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu mogłoby przynieść ogromne korzyści finansowe, wpłynęłoby także pozytywnie na stan środowiska naturalnego (nie mówiąc już o stanie naszego zdrowia).

Spożywanie produktów z konopi, takich jak olej z nasion, białko konopne, mąka konopna, herbata z liści, dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych w bardzo wysokim stężeniu i unikalnych proporcjach.

Konopie w kuchni są wartościowe już na poziomie nasion. Bogactwo ich składników odżywczych przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej planecie. Łuskane ziarna konopi są jednym z najbogatszych źródeł białka. Ze wszystkich nasion występujących na świecie to konopne mają największą zawartość esencjalnych kwasów tłuszczowych i, co ważne, nie posiadają glutenu. Ziarno konopne jest także najbogatszym w minerały produktem roślinnym, zawiera niemal wszystkie potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, platyna, fosfor, siarka, bor, nikiel, german, cyna, jod, chrom, srebro i lit. Produkty, które powstają z nasion to najczęściej olej tłoczony na zimno, białko konopne i mąka konopna. 

sativa

Właściwości lecznicze i rekreacyjne konopi znane są światu od tysięcy lat. Za sprawą ich penalizacji, która nastąpiła w Polsce w 2005 roku, przez chwilę o tym zapomnieliśmy. Na szczęście uprawiane legalnie w Polsce konopie siewne (Cannabis sativa L.) są źródłem niespotykanej kompozycji składników odżywczych. Kwasy takie jak alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6) występują w nich w najlepiej przyswajanych przez człowieka proporcjach (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego czy ryb. Oleje z nasion konopnych, mąka czy białko konopne są także bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.

Produkty konopne są idealną alternatywą dla wszelkich suplementów i uzupełnieniem dla kiepskiej żywności, którą spożywamy.

Zamiana w codziennym jadłospisie podstawowych produktów na te, które zawierają wyciągi z nasion konopi siewnych, nie wymaga zbyt wielu wyrzeczeń. Korzystne efekty nie pojawią się co prawda od razu, ale po 3 – 4 tygodniach zauważysz pozytywne zmiany w samopoczuciu. Zrównoważona dieta to nie tylko działanie profilaktyczne, które ma na celu nie dopuszczenie do rozwoju chorób w przyszłości. To jedna z dróg samoleczenia organizmu, która jest w stanie przywrócić zdrowie przy odpowiednio długiej i regularnej kuracji.

Na moim koncie na F5 dowiesz się, jak w ciekawy i prosty sposób wprowadzić i wykorzystać konopie w kuchni. Znajdziesz tu konopne przepisy i rady, które pomogą ci utrzymać ciało w lepszej kondycji, przy dobrym samopoczuciu. Poniżej pierwsza propozycja na zimowy spadek odporności, czyli buraczane placki z mąką konopną!

Placki buraczane z mąką konopną Placki buraczane z mąką konopną

Mąka konopna to jedna z najzdrowszych mąk. Zawiera mnóstwo minerałów, cennych kwasów omega – przede wszystkim kwas foliowy. Dlatego buraczane placki w tej wersji są idealne na aktualną porę roku – właśnie teraz powinniśmy jeść potrawy bogatsze w kwasy tłuszczowe i mikroelementy. Do dzieła!

Składniki:

  • 3 buraki
  • ¾ szklanki maki konopnej
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • jajko kurze
  • woda
  • sól
  • olej do smażenia

 

placki

Buraki umyj, zmiksuj na pastę w blenderze, przełóż do oddzielnego naczynia. Dodaj mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzej z odrobiną oleju, masę na pancakes nakładaj większą łyżką, nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Placki podsmaż z obu stron i odkładaj na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu. Podawaj razem ze świeżymi ziołami i warzywami oraz z lekkimi sosami. 

Więcej przepisów znajdziesz w książce 'Konopie w kuchni' i na konopiewkuchni.org

reduce