F5 Gryzie

!!!KONKURS!!! Hemp food, czyli potrawy z konopi!

1 grudnia premiera 'Konopi w kuchni' - pierwszej polskiej książki o kulinarnym zastosowaniu nasion Cannabis sativa L.! Mamy jeden egzemplarz do rozdania.

Nurt hemp food, o którym pisaliśmy przy okazji tematu okładkowego ostatniego numeru F5 Print Edition, dziś pewnym krokiem wkracza do kuchni. Hemp food to kolejna alternatywa dla przetworzonej żywności, którą oferują sklepy.

Nasiona konopi coraz częściej znajdujemy wśród produktów 'superfoods', obok kaszy quinoa, jagód goji czy spiruliny.

Jak się okazuje, są równie bogate w składniki odżywcze, zwiększają odporność organizmu oraz są pełnowartościowym źródłem białka. 

hempseeds

Na początek warto jednak wyjaśnić kwestię zasadniczą – nasiona konopi oraz konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis sativa L., który jest ubogi w kannabinoidy psychoaktywne (np. THC). Dlatego spożywanie ich nie powoduje efektu odurzenia. Wywołuje natomiast wiele korzystnych zmian i procesów w naszym ciele:

• działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi

• pomaga zapobiegać nowotworom

• wspiera układ krążenia, obniża ryzyko zawału serca, udaru, reguluje ciśnienie krwi

• wspiera układ trawienny, przyśpiesza metabolizm

• oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje odpowiedni poziom PH krwi

• wzmacnia tkankę kostną

• wzmacnia włosy, skórę, paznokcie

• poprawia odporność

• wpływa na poprawę samopoczucia

hemp

Do podążania za nurtem hemp food i wprowadzania tych produktów do regularnej diety zachęca autorka książki, Małgosia Szakuła. Pomysł na publikację narodził się na bazie jej bloga, którego tematyka związana jest z ideą slow food. Autorskie przepisy Małgosi ewoluowały stopniowo, od wegetariańskich, przez witariańskie, aż po te bazujące właśnie na produktach konopnych.

'Konopie w kuchni' to zbiór sprawdzonych przez nią przepisów na zdrowe śniadania, obiady i kolacje z wykorzystaniem legalnych w Polsce produktów z konopi. Jeden z nich prezentujemy poniżej, a pozostałe znajdziecie w książce, którą już od 1 grudnia można kupić na www.konopiewkuchni.org.

#KONKURS

W komentarzu pod postem napiszcie jakie swoje ulubione danie chcielibyście zjeść w wersji konopnej. Propozycję, która zbierze najwięcej polubień, nagrodzimy książką 'Konopie w kuchni'.

patisony

PATISON W CIEŚCIE Z MĄKI KONOPNEJ 

Składniki:

1 średni patison

300 g mąki konopnej

1 jajko

przyprawy w proszku (sól morska, papryka, kolendra i koperek)

sos czosnkowy (2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy, pół ząbka czosnku, sól morska)

Przygotowanie

Patisona umyć i pokroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na około 5 minut. W tym czasie przygotować ciasto w salaterce (wymieszać 4 łyżki mąki konopnej, 1 jajko, 3 łyżki wody, sól, papryka, kolendra i koperek). Powinno powstać ciasto o konsystencji naleśnikowego. Plastry patisona namaczać w cieście konopnym i smażyć na średnim ogniu na oleju z oliwek (najlepiej pomace). Usmażone do chrupkości placuszki układamy na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego, w towarzystwie świeżych liści szpinaku polanych oliwą z oliwek extra vergine.

chciwosc
  • nowa belka